StressUtmattningssyndrom
Tidiga tecken på utmattningsdepression

Tidiga tecken på utmattningsdepression och så motverkar du det

Om du utsätts för långvarig stress utan att kunna återhämta dig kommer din kropp till slut att säga ifrån. Det som vanligtvis brukar kallas för att gå in i väggen är sjukdomstillståndet utmattningssyndrom. Eller utmattningsdepression som det också brukar kallas. Det visar sig som fysiska och psykiska besvär som det tar lång tid att återhämta sig från.

Det bästa sättet att undvika utmattningssyndrom är att känna igen de tidiga tecknen. Då går det att vända utvecklingen och förändra livet till det bättre. Här är de vanligaste signalerna på utmattningsdepression, och så här kan du motverka att du blir sjuk.

 

Vanliga symtom på utmattningsdepression

Den här sjukdomen brukar delas upp i tre faser. Förstadiet när du börjar känna av effekterna av den långvariga stressen, men fortfarande kan fungera. Den akuta fasen när sjukdomen har brutit ut. Då kan det vara svårt att fungera i vardagen, och du behöver behandling och troligtvis även sjukskrivning. Återhämtningsfasen handlar om att få det stöd och den träning du behöver för att kunna komma tillbaka igen. Om du känner igen symtomen i förstadiet, och tar dem på allvar, kan du motverka utmattningsdepression.

Symtomen kan variera från person till person, men det här är några av de vanligaste:

 

 • Du känner dig konstant trött och orkeslös. Du kan inte vila bort din trötthet, och du har ingen energi över för att göra det du vanligtvis brukar. Så du orkar sällan med umgänge, nöjen, hobbys m.m.

 

 • Du lider av sömnsvårigheter. Det kan vara svårt att slappna av när du ska sova, och när du väl har somnat så sover du oroligt.

 

 • Fysiska problem kan börja smyga sig på. Vanliga symtom på utmattning är bland annat magproblem, värk i huvud och muskler, problem med huden och håret, återkommande förkylningar och infektioner, högt blodtryck, yrsel, hjärtklappning m.m.

 

 • Du börjar få problem med minnet och koncentrationen. Du glömmer bort möten, namn och var du har lagt saker. Det kan bli svårt att hänga med i samtal eller att läsa någonting. Vanliga vardagssaker som att planera och ta beslut känns överväldigande.

 

 • Du blir känsligare. Din stresstålighet minskar och du känner dig uppstressad och överväldigad av vanliga vardagssituationer. Du kan även bli lättirriterad, förlora tålamodet och bli upprörd över småsaker.

 

 • Dina känslor börjar svänga utan orsak. Ena stunden känner du dig avstängd och oengagerad. Nästa känner du dig förtvivlad och vill bara börja gråta.

 

 • Du börjar känna dig nedstämd. Orsaken till att utmattningssyndrom även brukar benämnas utmattningsdepression är att det är vanligt med symtom som förtvivlan, håglöshet, ångest, skuldkänslor och hopplöshet.

Om de här symtomen har pågått i minst två veckor, och du har varit under svår stress länge, är det tecken på utmattning. Ju tidigare du reagerar på de här signalerna, desto lättare blir det att börja må bra igen.

Du kan testa om du är i riskzonen genom att göra vårt utmattningstest.

 

Så här kan du förhindra utmattningsdepression

Om du märker av de här varningssignalerna är det viktigt att du agerar för att motverka att du drabbas av utmattning. Det finns flera sätt som du kan dra i bromsen och skapa förändring på. Här är några av dem.

 

 • Prioritera din återhämtning. Utmattning kommer från långvarig stress utan chans till återhämtning. När du slappnar av och vilar kan din kropp och hjärna återhämta sig från stressen. Vilken avkoppling som är bäst för dig vet bara du. För en del handlar återhämtning om stillhet och lugn. Andra behöver fylla på med umgänge, aktiviteter och nöjen. Lyssna på dig själv och dina behov. Gör det som får dig att må bra igen.

 

 • Sov ordentligt. Du behöver cirka 7–8 timmars oavbruten sömn per natt för att kunna återhämta dig från alla påfrestningar. Prioritera din sömn och försök att lägga dig och stiga upp vid samma tid alla dagar. Har du svårt att slappna av när du lägger dig kan du pröva att göra avslappningsövningar som hjälper dig att tömma huvudet och frigöra dig från spänningar.

 

 • Skriv ned vad som stressar dig. När du ser vad som orsakar stressen i ditt liv kan du också börja leta efter lösningar. Är det för mycket att göra på jobbet? Prata med din chef om din situation. Din arbetsgivare har ett ansvar för din arbetsmiljö, och det inkluderar i allra högsta grad stress.

 

 • Ta kontroll över dina tankar. Stress är inte bara att bli överbelastad av händelser och krav. Stress kommer även från tankar. Kroppen kan inte skilja stressiga tankar från stressiga händelser, och drar igång samma utmattande stressreaktion vid båda situationerna. Det finns flera sätt att skapa distans till tankarna och få tillbaka lugnet. En beprövad och framgångsrik metod är mindfulness. Det är ett sätt att träna att släppa taget om tankarna och istället fokusera på enkla saker i nuet.

 

 • Sök hjälp. Det kan vara svårt att motverka utmattning helt på egen hand. Framför allt om du känner av de symtom som gör det tungt att planera och ta initiativ. I dag finns det många som är specialiserade på just stressrelaterade sjukdomar som utmattningsdepression. Där kan du få det stöd du behöver för att kunna vända din situation till det bättre.

 

Egenremiss vid utmattning

Du kan förhindra utmattningssyndrom om du får rätt vård när du upptäcker de tidiga tecknen. Du kan själv påverka vilken vård du får genom att skriva en egenremiss till den vårdgivare som kan hjälpa dig. En egenremiss ska bedömas på samma sätt som remisser som är skrivna av läkare, sköterskor, psykologer eller annan sjukvårdspersonal. Det är den vårdgivare som tar emot din egenremiss som bedömer om den ska godkännas eller avslås.

Du kan läsa mer om hur du skriver en egenremiss i våra inlägg Egenremiss vid stress och utmattningssyndrom samt Egenremiss – det här gäller och så här skriver du den.

Vi på Rehabakademin har lång erfarenhet och gedigna kunskaper när det kommer till att behandla utmattningssyndrom. Hos oss kan du få den hjälp du behöver för att skapa välbefinnande, handlingskraft och varaktig förändring. På den här sidan kan du skicka in din egenremiss till oss. Här kan du även ladda ned en blankett för egenremiss som du kan fylla i, skriva ut och posta till oss.