Arbetsmiljö

Så får du till det ergonomiska hemmakontoret

Ska du arbeta hemma under längre tid är det viktigt att ha bra höjd på arbetsbordet i förhållande till armar/ axlar. Om bordet är för högt belastas axlar/skuldror och är bordet för lågt belastas handleder och armbågar. Det bästa är om du kan låna hem din arbetsstol då har du möjlighet att anpassa höjden på stolen efter det bord du valt att arbeta vid.

Om du inte kan ta hem din arbetsstol och har bord och stol som ej kan regleras i höjd (exempelvis köksbord och köksstol) gör så här:

 

Test för att se om bordshöjden är bra:

  • Sitt på stolen med armarna utanför bordet och ha armbågen i 90 graders vinkel. Kontrollera att du har sänkt axlarna. Om underarmen hamnar lägre än bordsskivan är bordet för högt (bild a). Du måste därför höja sitthöjden. Om underarmen hamnar högre än bordsskivan är bordet för lågt (bild b) och bordsskivan måste höjas.

Om du har för hög bordshöjd gör så här:

  • Höj sitthöjden genom att placera dynor, filtar eller liknande på stolen. Du måste höja till dess att underarmen hamnar i nivå med bordsskivan när du sitter med armbågen i 90 graders vinkel och sänkta axlar.
  • Om fötterna nu dinglar i luften placera böcker eller en kartong under fötterna för att få bra stöd för fötterna.

Om du har för låg bordshöjd gör så här:

  • Höj bordshöjden genom att placera förhöjningsklossar under bordsbenen. Det går bra att använda gamla böcker eller tidningar. Du har lagt under lagom mycket när din underarm är i nivå med bordsskivan när du sitter med armbågen i 90 graders vinkel och sänkta axlar.

Om du ej får bra stöd för ryggen:

  • Om du upplever att svankstödet är dåligt på din stol ta en liten kudde alternativt rulla ihop en handduk /schal eller likande för att få bra stöd för svanken.

Bilder ©Karin Molander ergonom/leg sjukgymnast och arbetsmiljökonsult, Arbetsmiljöakademin AB

Om du behöver mer hjälp, kontakta oss hjärna. Vi kan bedöma med hjälp av telefonsamtal kombinerat med bilder eller via Skype.

Kontakta Karin Molander ergonom leg. sjukgymnast / arbetsmiljökonsult tel 070 810 48 15 eller karin.molander@arbetsmiljoakademin.nu

Kommentarer är stängda.